Ertesi Gün

Yumurtlama & Ovulasyon (Regl) Hesaplama | Ertesi Gün

Son Adet Tarihiniz;

Menstrual

Hesap Sonucu
Girilen Bilgilere Göre

Adet (Regl Tarihi)

05.06.2023

Hamile Kalabileceğiniz Dönem

12.04.2022 - 22.04.2022

Tahmini Yumurtlama Tarihi

05.06.2023

Yumurtlama veya tıp dilindeki adıyla ovulasyon, ergenlik ile menopoz dönemleri arasındaki her sağlıklı kadının deneyimlediği, doğal bir süreçtir. Bu süreç, özellikle çocuk sahibi olmak isteyen yetişkinler için önemlidir. Çünkü yumurtlama döneminde hamile kalma olasılığı yüksektir. Dolayısıyla çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için yumurtlama gününün başlangıcının ve bitişinin takibi önem taşır. Bunun için de yumurtlama hesaplama adı verilen bir dizi yöntem kullanılır.

Yumurtlama Günü Nedir?

Yumurtlama günü, yumurtalıklardan bir yumurtanın salınmasıyla gerçekleşir ve adet döngüsünün aşamalarından biridir. Yumurtlama gününün aylık döngüdeki düzeni, çevresel ve fiziksel etkenlere göre değişkenlik gösterebilir. Benzer biçimde tüketim alışkanlıkları da yumurtlama günü özelinde önemli bir etken konumundadır. 

Yumurtlama günü, farklı belirtileri beraberinde getirebilir. Ancak bu belirtiler, her kişide aynı oranda hissedilmeyebilir. Bazı kadınlar, yumurtlama günü belirtilerini şiddetli biçimde hissederken bazılarının takip uygulamalarına yönelmesi gerekebilir. Yumurtlama günü, çevrimiçi yumurtlama hesaplama programı vasıtasıyla kolayca takip edilebilir. Ancak daha kesin sonuçlar için farklı testlerden de faydalanılabilir.

Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama günü hesaplama için doğurganlık çağındaki kadınların kullanabilecekleri birçok yöntem mevcuttur. Yumurtlama hesaplama yöntemlerinin bazıları, adet döngülerinin takibi gibi basit süreçlerden oluşur. Bazı ovulasyon hesaplama yöntemleri ise vücutta gerçekleşen hormonal değişimlere odaklanır. Yumurtlama hesaplama amacıyla kullanılan yöntemlerin, uygulanma şekilleri gibi doğruluk ihtimalleri de değişebilir.

Adet düzensizliği olan kadınların yumurta hesaplama süreci ise farklıdır. Çünkü yumurtalık kisti, miyom, polip gibi oluşumlar veya depresyon kaynaklı düzensizlik, adet hesaplama yöntemleriyle doğru tespit yapmayı imkansız hale getirebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda regl yumurtlama hesaplama için eczanelerden temin edilebilecek kitler kullanılabilir. Bu durumdan bağımsız olarak adet düzensizliğinin nedenlerinin bir kadın doğum uzmanı tarafından araştırılması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması faydalı olabilir.

Yumurtlama Günü Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Kadınlarda yumurtlama hesaplama için birçok farklı yöntemden faydalanılabilir. İşte, başlıca yumurtlama hesaplama yöntemleri:

Takvim Yöntemiyle Yumurtlama Hesaplama

Yumurtlama tarihini hesaplama amacıyla kullanılabilecek ilk yöntem, adet döngüsü ile ilgili detayları takvime kaydetmektir. Regl hesaplama yöntemi dahilinde kayıt işleminin 8 ila 12 ay boyunca yapılması önerilir. Adet dönemlerinin 1. günleri takvim üzerinde işaretlenmelidir. Ancak adet döngüsünün uzunluğu aydan aya değişebileceği için her birinin kaç gün sürdüğüne dair not alınmasında da fayda vardır.

Kayıt oluşturduktan sonra yumurtlama hesaplama için takvimde kaydedilen en kısa döngünün hangisi olduğu belirlenmelidir. Ardından en kısa döngüdeki gün sayısından 18 çıkarılır. Bu işlem sonucunda çıkan sayı, sonraki adet döneminin ilk gününe eklenir ve ulaşılan tarih çarpıyla işaretlenir. 

Kişinin en doğurgan olduğu son günü belirlemek içinse en uzun süreli döngüdeki gün sayısından 11 çıkarılır. İkinci adımda elde edilen sayı, adet döneminin ilk gününden itibaren sayılır ve ulaşılan tarih yine işaretlenir. İlk ve ikinci çarpı arasında kalan günler, kişinin en doğurgan olduğu dönemi temsil eder.

Ultrason ile Ovulasyon Hesaplama

Bazı kişilerin adet dönemleri her seferinde aynı uzunlukta olmayabilir. Hal böyle olunca ovulasyon hesaplama için farklı yöntemlere yönelmek gerekebilir. Alternatif yöntemlerin başında ise ultrason ile yumurtlama hesaplama gelir. Söz konusu yumurtlama takvimi hesaplama yönteminde transvajinal ultrasonografi aracılığıyla baskın folikülün maksimum büyüklüğe ulaşması ve ardından gelen küçülme periyodu gözlemlenir.

Transvajinal ultrasonografi yöntemiyle yapılan gözlem, yumurtlama zamanının açıkça tanımlanabilmesine yardımcı olabilir. Hatta kesinlik oranının yüksek olmasından dolayı uzun süreden beri yumurtlama tespiti için standart muayene olarak kabul edilir. Özellikle tüp bebek tedavilesinde bu yöntemden sıklıkla faydalanılır.

Kanda Progesteron Tespiti

Yumurtlamadan sonra dominant folikül, korpus luteuma (östrojen ve progesteron salgılayan kesecik) dönüşür. Bu dönemde bir diğer yumurtlama hesaplama testi olan kanda progesteron tespiti ile ovulasyon doğrulama yapılabilir. Test kapsamında luteal fazın ortasında kandaki serum progesteronun ölçümlenir. 5 ng/ml üstü değer, yumurtlamayı yüksek duyarlılıkla gösterebilir. 

İdrarda Luteinize Edici Hormon Tespiti

Yumurtlama hesaplama amacıyla kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri ise idrarda luteinize edici hormon tespitidir. Söz konusu yöntemin en dikkat çekici yanı, gebe kalma kapasitesinin belirlenmesi için yumurtlama dönemi hesaplama sürecinde büyük oranda doğruluk sağlayabilmesidir. Yöntem dahilinde luteinize edici hormon (LH) dalgalanması saptanmaya çalışılır. İdrarda luteinize edici hormon test kitleri, yumurtlamayı 24 saatlik bir sapmayla tespit edebilme kapasitesine sahiptir.

Bazal Vücut Isısı İzleme

Bazal vücut ısısı, kişinin sabah uyanıp harekete geçmeden önceki beden sıcaklığını ifade eder. Diğer tüm şartlar normal düzeydeyken yumurtlama dönemindeki bir kadının bazal vücut ısısı hafifçe artabilir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte ovulasyon sonrası salgılanan progesteron hormonu, vücut ısısını 0,5°C ila 2°C arasında yükseltebilir. Bazal vücut ısı izleme yöntemi ile en doğurgan dönemi belirlemek için yumurtlama hesaplama yapılabilir.

Bazal vücut sıcaklığının ölçümünde, bu amaca özel üretilen termometreler kullanılır. Kişi için oluşturulan grafikten anlamlı sonuçlar çıkarılabilmesi, vücut sıcaklığının her sabah aynı saatlerde ölçümü ile çok daha mümkün hale gelebilir. Fakat ölçüm sonucunda çıkacak değerin yetersiz uyku, sigara kullanımı gibi birçok faktörün etkisiyle normalden farklı çıkabileceği unutulmamalıdır. 

Servikal Mukus İnceleme

Adet döngüsünün kontrolünden sorumlu hormonlar, rahim ağzında salgılanan mukusun yapısını ve miktarını değiştirebilir. Servikal mukus inceleme yönteminde rahim ağzındaki akıntıda görülen bu değişim takip edilir. Yöntem dahilinde mukustaki değişiklikler, bir takvim üzerine not edilebilir. Yaygın uygulamada mukusun yapısı yapışkan, kuru veya kaygan olarak kaydedilir.

Mukus incelemesi haricinde servikal pozisyon yöntemine de başvurulabilir. Zira servikal mukusun salgılanması esnasında rahim ağzında belirgin değişiklikler meydana gelebilir. Doğurgan olmayan dönemde dış ağzı kapalı durumdaki serviks, yumurtlama dönemi yaklaştıkça yumuşar ve yukarı çekilir.

Mukus Analizi

Adet yumurtlama hesaplama amacıyla kullanılabilecek yöntemlerin sonuncusu mukus analizidir. Gerçekleştirilmesi epey zorlu olabilen bu yönteme, bazı kaynaklarda mukus eğreltiotu analizi adı da verilmektedir. Bunun nedeni mukus içeriğinin yumurtlama döneminde mikroskop altında eğreltiotu gibi görünmesidir.

Ovulasyon hesaplama yöntemi seçiminde girişimsel işlem gerektirmeyen seçeneklere yönelmekte fayda vardır. Bu detaya ilaveten uygulanacak yöntemin yumurtlamayı belirlemede hassas olması önemlidir. Kolay uygulanabilir ve pratik bir yöntem tercih etmek isteyenler çevrimiçi yumurtlama hesaplama araçlarından da faydalanılabilir.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Sağlıklı bir kadın için yumurtlama dönemi her ay yaklaşık 24 saat sürebilir. Bir yumurta, salınımın ardından döllenmezse 12 ila 24 saat içinde ölür. Döllenmenin gerçekleşmemesi halinde yumurta ve rahim astarı vücuttan atılır. Bu süreç, yumurtlama dönemini takip eden iki haftanın ardından adet kanamasına neden olur.

Yumurtlama döneminin her ay yalnızca bir gün sürmesi nedeniyle yalnızca bu zaman dilimi içerisinde hamile kalınabileceği düşünülmemelidir. Gebelik, yumurtlamadan önceki beş günü de kapsayacak şekilde toplam 6 günlük bir dönemde gerçekleşebilir. Bunun nedeni spermin kadın vücudunda beş güne kadar yaşayabilmesidir.

Yaygın kanının aksine gebelik rahimde değil, fallop tüpünde meydana gelir. Döllenmemiş yumurta bu tüpte bir gün kalabilir. Buna karşılık döllenen yumurta fallop tüpünden rahme doğru yolculuğuna devam eder. Söz konusu yumurta, hamileliğin başlamasını takip eden 6 ila 10 günlük zaman diliminde rahme yerleşebilir.

Yumurtlama Nasıl Olur?

Yumurtlama, bir önceki bölümde değinildiği gibi doğurganlık çağındaki kadınlar için aylık bir olaydır. 28 günlük adet döngüsünün genelde 14. günü civarında bu olay gerçekleşebilir. Bu süreçte yumurtalıkların herhangi birinden yumurta salınır. Yumurta, salınım ile birlikte fallop tüpüne düşer ve döllenmenin gerçekleşmesi durumunda rahme doğru hareketine devam eder.

Yumurta salınımı, kendiliğinden gerçekleşen bir olay değildir. Yumurtalıklardan birindeki foliküller, adet döngüsünün 6. ila 14. günleri arasında olgunlaşmaya başlar. 10. ve 14. günler arasında bu foliküllerin birinde yumurta gelişir. 14. güne gelindiğinde ise yumurta salınır ve böylece yumurtanın 24 saatlik yaşam döngüsü başlamış olur.

Yumurtlama, hamile kalmak isteyen kadınlar için önemli bir dönemdir. Bu nedenle takip edilmesinde fayda vardır. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, süreci takip etmek için farklı ovulasyon hesaplama yöntemlerinden faydalanabilir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi belirtilerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

Uyarı: Bu içerik, kişileri konu özelinde objektif bir biçimde bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır.

Kaynakça