Ertesi Gün
Dr. Hatice İ.
15.08.2023

Ovülasyon Nedir? Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Adet döngüsünün bir parçası olan ovülasyon yani yumurtlama dönemi, kadınlar için önemli bir süreçtir. Özellikle takvim yöntemine göre hamile kalmaya çalışan kadınlar, yumurtlama dönemini yakından takip eder. “Yumurtlama dönemi nedir?”, “Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?” ya da “Ovülasyon dönemi ne zaman olur?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Ovülasyon (Yumurtlama Dönemi) Nedir?

  2. Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

    1. Servikal Mukus Yapısının Değişmesi

    2. Göğüslerde Hassasiyet

    3. Kahverengi Akıntı ile Lekelenme

    4. Pelvik Bölge ya da Alt Karın Ağrısı

    5. Libido Artışı

    6. Bazal Vücut Isısında Değişiklikler

    7. Şişkinlik

  3. Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Ne Zaman Olur?

  4. Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

  5. Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Nasıl Takip Edilir?

    1. Yumurtlama Dönemi Belirtilerini Takip Edin

    2. Ovülasyon Testlerinden Yararlanın

    3. Bir Takvim Oluşturun

    4. Ovülasyon Uygulamalarını Kullanın

Ovülasyon (Yumurtlama Dönemi) Nedir?

Ovülasyon dönemi hakkında detaylı bilgi almadan önce ilk olarak “Ovülasyon dönemi nedir?” sorusunun yanıtını yanıtlayalım. Olgun bir yumurtanın yumurtalıktan salınması durumu, ovülasyon yani yumurtlama olarak tanımlanır.

Olgun yumurta salındığında bir diğer tabirle serbest kaldığında sperm tarafından döllenebilir. Döllenme süreci yaşanırsa ve döllenen yumurta rahme girerse hamilelik gerçekleşebilir. Döllenemeyen yumurta ise arçalanır. Regl döneminde de rahim duvarındaki bir doku olan uterus astarı atılır, kanama gerçekleşir. “Regl nedir?” sorusuna daha detaylı cevap almak için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Adet döngüsünün bir parçası olan bu dönem, hamileliğin başlaması için de oldukça önemlidir. Bu nedenle yumurtlamanın nasıl gerçekleştiğini bilmek ve bu dönemin ne zaman gerçekleştiğini, ne kadar sürdüğünü bilmek hamile kalmak isteyen ya da gebelik için önlem almak isteyen kadınların işini kolaylaştırır.(1)

Ovülasyon (Yumurtlama Dönemi) Nedir?

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

“Yumurtlama dönemi nedir?” konusunda bilgi aldık. Peki, ovülasyon öncesi neler yaşanır, yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir? Aşağıdaki durumlar ovülasyon belirtileri arasındadır. Kadının yumurtlama dönemi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, bazı kadınlarda belirtiler görülmeden de bu dönem yaşanabilir.(2)

Servikal Mukus Yapısının Değişmesi

Rahim ağzında üretilen servikal mukus, yumurtlama dönemine yaklaştığınızda yumurta akına benzeyen, daha esnek, yapışkan ve şeffaf bir form kazanır. Ayrıca salgının miktarı da artar. Bu her kadın için geçerli bir durum olmasa da pek çok kişinin karşılaştığı, belirgin bir yumurtlama dönemi belirtisi olarak öne çıkar.(2)

Göğüslerde Hassasiyet

Yumurtlamadan önce artan hormon seviyesi, göğüslerin hassaslaşmasına, hafif bir dokunuşta dahi ağrı ya da acı hissetmenize neden olabilir. Göğüslerdeki hassasiyet durumu yumurtlamadan önce olabileceği gibi yumurtlamanın hemen sonrasında da olabilir.(2)

Kahverengi Akıntı ile Lekelenme

Kadınlarda yumurtlama dönemi belirtileri arasında lekelenme ve kahverengi akıntı da sayılabilir. Yumurtayı korumak için onu çevreleyen folikülün olgunlaşmadan kaynaklı bir yırtılma gerçekleşebilir. Bu nedenle de bir miktar kanama yaşanabilir. Bu süreçte kan, akıntılar ile birlikte kahverengi bir renk alır, lekelenmelere neden olur. Ancak bu lekelenmeler az miktardadır ve kısa sürelidir. Aksi yaşanırsa doktorunuza danışabilirsiniz.(2)

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Pelvik Bölge ya da Alt Karın Ağrısı

Yumurtlama dönemi ağrısı belirtileri pek çok kadında görülür. Yumurtlama dönemi ağrıları, yumurtanın serbest bırakıldığı zamanda pelvik bölge ya da alt karında hissedebilir. Bir kramp ya da keskin bir ağrı şeklinde kendini gösteren bu ağrılar, birkaç dakika kadar kısa da sürebilir, birkaç gün de hissedilebilir. Bu ağrıların dışında östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle mide bulantısı ve baş ağrısı da yaşanabilir.(2)

Libido Artışı

Yumurtlama döneminin en çok görülen belirtilerinden biri libido artışıdır. Bazı kadınların yumurtlama döneminde cinsel isteği artabilir.(2)

Bazal Vücut Isısında Değişiklikler

Bazal vücut ısısı, kişinin sabah uyandığında, hareket etmeden önce sahip olduğu ilk vücut sıcaklığıdır. Yumurtlama döneminde bazal vücut ısısında değişimler görülebilir. Vücut ısınız önce düşüp ardından yükselebilir. Eğer hamile kalmak için yumurtlama döneminizi dikkatlice takip etmek istiyorsanız yumurtlama dönemine yakın tarihlerde, her sabah ateşinizi ölçebilirsiniz. Yumurtlama döneminde birkaç gün ateşiniz normalden biraz daha yüksek olacaktır.(2)(3)

Şişkinlik

Şişkinlik bazı kadınlar için yumurtlama dönemi belirtileri arasında yer alabilir. Ancak şişkinlik adet döneminde de yaşandığı için bu belirti, yumurtlama dönemini takip etmek için çok güvenilir olmayabilir.(4) Regl döneminde şişkinlik ile beraber sancılar da görülebilir. “Regl Sancısına Ne İyi Gelir?” konulu yazımızı okuyarak regl dönemindeki sancılarınız için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Ne Zaman Olur?

Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Ne Zaman Olur?

Ovülasyon dönemi nedir, belirtileri nelerdir öğrenerek yumurtlama dönemi hakkında pek çok bilgi edindik. Peki, yumurtlama dönemi ne zaman olur?

Yumurtlama dönemi, yumurtalıktaki yumurtanın serbest kaldığı gün gerçekleşir. Genel olarak 28 günlük adet döngüsü içerisinde gerçekleşen yumurtlama, bir sonraki adet döneminin başlamasından 14 gün önce kadar gerçekleşir. Tipik olarak bu şekilde bir süreç yaşansa da her kadının adet döngüsü farklı olabilir. Buna bağlı olarak da yumurtlama dönemi ile adet döneminin başlangıç süreleri arasında fark olabilir. Ancak zamanı ne olursa olsun yumurtlama dönemi aylık adet döngüsünde sadece bir kez gerçekleşir.(4)(5)

Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Ovülasyon döneminde serbest kalan yumurta, genel olarak 12 ya da 24 saat aralığında döllenmek için fallop tüpünde kalır. Ancak doğurganlık dönemi sadece 12 ile 24 saat ile sınırlı değildir. Çünkü spermler, dişi üreme sistemi içerisinde yaklaşık 5 gün kadar kalabilir.

Adet döngüsünün yaklaşık 6 günü hamileliğin gerçekleşmesi için uygundur. Bu 6 günlük süreç hem yumurtlama dönemini hem de yumurtlama dönemine doğru gelişen beş günü içerir. Ancak bu süreçlerin tarihleri ve zamanlaması yukarıda da söylediğimiz gibi kişiden kişiye değişebilir.(6)

Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Nasıl Takip Edilir?

Hamilelikten korunuyorsanız ya da hamile kalmaya çalışıyorsanız yumurtlama döneminizi takip etmek için sizin için oldukça önemli olmalı. Peki, yumurtlama dönemini takip etmek için neler yapabilirsiniz. Gelin, yumurtlama bir diğer adıyla ovülasyon dönemini takip edebileceğiniz yöntemleri inceleyelim.

Yumurtlama Dönemi Belirtilerini Takip Edin

“Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?” başlığında belirttiğimiz semptomlar, yumurtlama dönemini takip etmenize yardımcı olabilir. Tüm semptomları dikkate alarak ovülasyon döneminde olup olmadığınızı tahmin edebilirsiniz.(7)

Ovülasyon Testlerinden Yararlanın

Hamile kalmak isteyen kişilerin yumurtlama dönemlerini pratik bir şekilde takip etmesi için hazırlanan ovülasyon testleri, tıpkı eczanelerde satışa sunulan gebelik testlerine benzer. Evinizde kolaylıkla uygulayabileceğiniz ovülasyon testi, idrar yoluyla yapılır. Genellikle bir ovülasyon test kiti içerisinden yedi test çıkar. Böylece hormonlarınızın en yüksek seviyede olduğu yani doğurganlığınızın yükseldiği günleri görebilirsiniz.(7)

Ovülasyon / Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Bir Takvim Oluşturun

Her ay adet döngünüzü takip ederek döngünüzün uzunluğunu, adet olduğunuz günü, adet olduğunuz tarihin aralığını ve yumurtlama dönemini gözlemleyebilirsiniz. Bir takvim üzerinden bu tarihleri tutarak her ay hangi dönemlerde yumurtlayacağınızı da hesaplayabilirsiniz. Ancak bir korunma yöntemi olarak bunu uyguluyorsanız çok dikkatli olmanız gerekir. Zira takip esnasında gözden kaçan bir durum gebe kalmanıza yol açabilir.(8)

Ovülasyon Uygulamalarını Kullanın

Kadınların adet döngülerini ve yumurtlama dönemlerini hesaplamaları için hazırlanan mobil uygulamalar, ovülasyonu takip etmek için oldukça pratiktir. Bu uygulamalar, kendi tuttuğunuz takvimden çok daha kolay ve daha doğru bir sonuç almanıza yardımcı olur.(8)

“Yumurtlama dönemi nedir?” konusunun yanı sıra adet dönemi ya da cinsel sağlık konularında da bilgi almak ister misiniz? Yanıtınız “Evet.” ise “Adet Gecikmesi Neden Olur?” gibi faydalı içeriklerimize göz atabilir, merak ettiğiniz konular hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Andropoz Nedir Andropoz Belirtileri Nelerdir

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de yaşlanmaya bağlı olarak hormonal değişiklikler meydana gelir.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Menopoz Nedir Ve Menopoz Belirtileri Nelerdir

Kadınlara has bir durum olan menopoz, doğal bir biyolojik süreçtir.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
16.11.2023

Erken Regl Olma Nedenleri Nelerdir

Kadınlarda her ay rahim duvarının dökülmesiyle yaşanan kanama, regl olarak adlandırılır.

Devamını Oku